Hoe start ik een ICO?

Published by CryptoStart on

Het landschap rond ICO’s wordt steeds volwassener. Investeerders worden voorzichtiger en kritischer terwijl de regulering afdwingt om compliant te zijn. Wat is de huidige status van blockchain in de Gartner Hype Cycle en hoe leg je het fundament van een ICO die ook bestand moet zijn tegen strenger wordende regulering in de toekomst?


Wanneer je overweegt om een ICO te starten is het goed om bewust te zijn van de huidige status van blockchain in de Gartner Hype Cycle.

Gartner Hype Cycle

De Gartner Hype Cycle brengt in kaart hoe een nieuwe technologie de hele cyclus doorloopt van belofte tot geaccepteerd product. Na de ‘Technology Trigger’ waarbij blockchain als nieuwe technologie voor het eerst de aandacht trok, zat blockchain halverwege 2017 op ‘Peak of Inflated Expectations’. In deze fase ontstonden grote tot het absurde opgevoerde verwachtingen rond het concept blockchain.

Inmiddels gaat blockchain richting de derde fase ‘Trough of Desillusionment’. Dit is een fase waar alle nieuwe technologieën doorheen gaan, zo ging het bijvoorbeeld ook met de opkomst van de eerste treinen in de 19e eeuw.

Uiteindelijk zal ook blockchain door ‘Slope of Enlightenment’ gaan om tot slot in de vijfde en afsluitende fase te belanden: ‘Plateau of Productivity’. Dit is de fase waarin blockchain technologie productief wordt en rendement gaat opleveren. Uitzonderingen daargelaten van oplossingen die nu al productief zijn tot oplossingen die nooit rendement gaan opleveren.

ICO in drie stappen

Stap 1: bepaal in welke categorie de waarde valt

De keuze tussen een utility of security token heeft bijvoorbeeld impact op de regulering waar rekening mee gehouden moet worden. Daarom is het goed om vanaf het eerste moment daar al onderzoek naar te doen zodat de verdere koers bepaald kan worden.

 

Stap 2: stel een whitepaper op

Een whitepaper heeft veel overeenkomsten met een business plan. Vijf belangrijke aspecten hierin:

 1. De behoefte / het probleem – waarom zou iemand behoefte hebben aan een nieuwe cryptocurrency? Hoe lost het een bestaand probleem op of maakt het onze levens beter?
 2. De oplossing – hoe lossen we dit probleem op en waarom doen we het met cryptocurrency (of in het algemeen blockchain)?
 3. Het team – wie zijn wij, waarom zijn we uniek gekwalificeerd om dit te doen?
 4. De markt – wie gebruikt onze oplossing, hoe groot is de markt? Hoeveel gebruikers zijn er? Hoe zijn ze gesegmenteerd?
 5. De competitie – welke andere oplossingen kunnen hetzelfde probleem oplossen? Hoe doen we het beter?

Verder bevat de whitepaper onderwerpen op technisch, zakelijk, economisch en financieel gebied.

Stap 3: stel een juridisch team samen.

Wanneer je een ICO start krijg je te maken met veel juridische vraagstukken op zowel bekend, als nog onbekend terrein dat daarbij ook nog veranderlijk is bij de strenger wordende regulering rond cryptocurrencies. Voor de lange termijn is het aan te raden om niet alleen naar de huidige wetgeving te kijken, maar ook voorbereid te zijn op wat mogelijk nog komen gaat. Een aantal juridische aspecten waar je als professionele ICO’s in moet verdiepen en wapenen wil je lange continuïteit kunnen waarborgen:

 • Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering van Terrorisme;
 • Autoriteit Financiële Markten;
 • Juridische structuur en contracten;
 • Voorwaarden token verkoop;
 • Financiële regelgeving;
 • Ondernemingsrecht;
 • Contractenrecht;
 • Privacy en gegevensbescherming;
 • Intellectuele eigendomsrecht.

Klik hier voor meer informatie over de Gartner Hype Cycle

Categories: handleidingen